Wykonanie
Wyjątkowo długo goszczą z nami upały. A może to mi się dłuży bo szans na urlopowanie brak. Nie wiem. W każdym razie tradycyjne gotowanie jest teraz męką. Nie mówiąc już o słodkich wypiekach... Może na jesieni
wrócę do tradycyjnego i pełnowymiarowego kucharzenia. Teraz działa to na zasadzie byle coś zrobić i szybko się z kuchni wydostać. Jako, że sezon
owocowy w pełni o to propozycja deseru idealnego na gorące dni.
Po raz kolejny zapraszam na
kisiel owocowySkładniki:pojemnik
malinpojemnik
borówek amerykanskichkilka szypułek
czerwonej porzeczki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejok 100 ml
wodyPrzygotowanie:Umyte
owoce wrzucamy na patelnię. Zasypujemy
cukrem - im bardziej dojrzałe i słodkie
owoce tym mniej. Gdy
owoce zaczynają puszczać sok - podlewamy
wodą. Ilość wg upodobań - jeśli wolimy delikatniejszy w smaku i bardziej rzadki
kisiel wlewamy więcej
wody. Gdy
owoce zaczynają się gotować zagęszczamy rozrobioną w odrobinie
wody mąką ziemniaczaną. Nalewamy do miseczek, studzimy. Wstawiamy do lodówki. Po godzince deser gotowy. Schłodzony i chłodzący, naturalnie aromatyczny i bez konserwantów. Czego chcieć więcej w te upalne dni ...