Wykonanie
Owsiankę
bananową ze
szpinakiem gotowałam już kilka
razy. Jest ona bardzo smaczna, a pomysł na nią znalazłam tutaj . Oczywiście po jakimś czasie postanowiłam coś zmienić. Tym razem
płatki upiekłam w piekarniku, a do ciasta dodałam jeszcze
ricottę. To był strzał w dziesiątkę! Owsianką wyszła bardzo smaczna, intensywnie bananowa i mięciutka.Ciasto na śniadanko możecie przygotować wieczorem, a upiec je rano.Owsianka jest jednym ze śniadań, które weźmie udział w Blogowym Projekcie
Śniadaniowym 2 . Moje podsumowanie porannych posiłków z tego tygodnia pojawi się w niedzielę. Natomiast kilka dni później możecie oglądać pomysły innych uczestników projektu u Różowej Klary .

Składniki na 2 porcje:100g
płatków owsianych pełnoziarnistych2 mocno dojrzałe
banany50g
szpinaku mrożonego125g
ricottyjajkoproszek do pieczeniaRozmrożony
szpinak,
banany i
ricottę dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy
jajko,
płatki i
proszek do pieczenia- całość miksujemy.Masę przekładamy do dwóch miseczek. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 30 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec owsiankę
bananową ze
szpinakiem, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
płatki owsiane zawierają sporo witamin B i E, są świetnym źródłem błonnika,
banany są doskonałym źródłem energii oraz witamin C, E; wspomagają układ nerwowy i układ krążenia,
szpinak jest skarbnicą żelaza,
jodu, manganu i witamin B, E, K, C.