ßßß
SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm)4 jajka3/4 szkl cukru1 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia30-40 dag wydrylowanych czereśni lub innych owoców**można dać troszkę więcej owoców ale trzeba później sprawdzać patyczkiem czy ciasto się dopiekło1. Jajka (całe) utrzeć dokładnie z cukrem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w szklanej formie (28 cm) więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam bułką tartą.3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc owoce poodsuwają się od siebie). Piec ok 40 min w 180*C.

