Wykonanie
Odkąd pojawiły się sezonowe
owoce, wciąż szukałam idealnego przepisu na prosty placek z nimi. Poza
ciastem na
maślance z
truskawkami i kruszonką wszystkie miały jakieś wady albo po prostu wychodził zakalec :/ A ja chciałam coś prostego, do przygotowania w kilka minut, ze składników będących zawsze pod ręką (a
maślankę akurat nie zawsze mam w domu). Aż w końcu udało się, jest - prosty, banalny przepis na ciasto, do którego można dodać w zasadzie każde
owoce i będzie zawsze smakowało przepysznie. Przepis podsunęła mi koleżanka z grupy Domowe Gotowanie .

SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm)4
jajka3/4 szkl
cukru1 szkl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia30-40 dag wydrylowanych
czereśni lub innych
owoców**można dać troszkę więcej
owoców ale trzeba później sprawdzać patyczkiem czy ciasto się dopiekło1.
Jajka (całe) utrzeć dokładnie z
cukrem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodać
mąkę i
proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w szklanej formie (28 cm) więc nie wykładałam jej papierem tylko natłuściłam i posypałam
bułką tartą.3. Wyłożyć ciasto. Na wierzch ułożyć połówki
czereśni skórką do dołu (pokryć dokładnie całość, ciasto urośnie więc
owoce poodsuwają się od siebie). Piec ok 40 min w 180*C.


