ßßß
SKŁADNIKI:50-60 dag schabu4 marchewki2 cebule1/2 paprykikilka łyżek kukurydzy300-400 ml majonezuPrzyprawa Cygańska Rafexsólser żółty do posypania1. Schab lekko rozbić, natrzeć przyprawą cygańską.2. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki (ja wszystko starłam malakserem z końcówką krojącą na plasterki),3. Marchewkę, cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta).4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut**Uwaga: mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu)
Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób:Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serowąKarkówka pieczona w plastrachSzynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulkąSzynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką