Wykonanie
Kolejne pyszne
mięsko z piekarnika - tym razem
schab w towarzystwie
marchewki,
cebuli,
papryki i
kukurydzy. Delikatne, kruche
mięsko o lekko słodkim posmaku
marchewki, pyszne warzywka, całość posypana
serem - coś wspaniałego!

SKŁADNIKI:50-60 dag
schabu4
marchewki2
cebule1/2
paprykikilka łyżek
kukurydzy300-400 ml
majonezuPrzyprawa Cygańska Rafex
sólser żółty do posypania1.
Schab lekko rozbić, natrzeć
przyprawą cygańską.2.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w piórka,
paprykę w paseczki (ja wszystko starłam malakserem z końcówką krojącą na plasterki),3.
Marchewkę,
cebulę,
paprykę i
kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć
mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą
majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta).4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w 190*C - w zależności od grubości
mięsa i pokrojonych warzyw, najlepiej sprawdzać czy wszystko jest już miękkie. P tym czasie wyłączyć grzanie, posypać
serem i zostawić tak na conajmniej 15 minut**Uwaga:
mięso to im dłużej stoi tym jest smaczniejsze, najlepsze było na drugi dzień (wówczas można nie sypac go
serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu)



Inne przepisy na pyszne
mięsa pieczone w podobny sposób:
Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-
serowąKarkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z
pieczarkami i
cebulkąSzynka pieczona w kawałkach z
pieczarkami i
cebulką