ßßß
SKŁADNIKI:4 jajka ugotowane na twardomocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku)2 rzodkiewki2 plasterki szynkimajonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary)szczypiorekewentualnie ser żółty1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się na ciemnobrązowy kolor.2. Z pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu.3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić.4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego.5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami.Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku.
Inspiracja: Kuchnia Broni