ßßß Cookit - przepis na Jajka grzybki z niespodzianką

Jajka grzybki z niespodzianką

nazwa

Wykonanie

Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :)
Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :)
SKŁADNIKI:
4 jajka ugotowane na twardo
mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku)
2 rzodkiewki
2 plasterki szynki
majonez (ja dałam zamiast majonezu sos czosnkowy ze słoika Winiary)
szczypiorek
ewentualnie ser żółty
1. Z jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć żółtka a białka wrzucić do herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się na ciemnobrązowy kolor.
2. Z pozostałych części jajek wyjąć żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu.
3. Żółtka i białka zmiażdżyć widelcem. Rzodkiewki i szynkę bardzo drobno pokroić.
4. Przygotować farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego.
5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami.
Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku.
Inspiracja: Kuchnia Broni
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/03/jajka-grzybki-z-niespodzianka.html