Wykonanie
Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane
jajka w kształcie
grzybków :)Kapelusiki są barwione zwykłą
herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi
jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :)

SKŁADNIKI:4
jajka ugotowane na twardomocny
wywar z
herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku)2
rzodkiewki2 plasterki
szynkimajonez (ja dałam zamiast
majonezu sos czosnkowy ze słoika
Winiary)
szczypiorekewentualnie
ser żółty1. Z
jajek odciąć ok 1/3 ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjąć
żółtka a
białka wrzucić do
herbaty i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut, aż wierzch zabarwi się na ciemnobrązowy kolor.2. Z pozostałych części
jajek wyjąć
żółtka i łyżeczką wybrać również troszkę
białka, tak aby zmieściło się do środka więcej farszu.3.
Żółtka i
białka zmiażdżyć widelcem.
Rzodkiewki i
szynkę bardzo drobno pokroić.4. Przygotować farsz z
żółtek, wydrążonych
białek,
szynki,
rzodkiewek,
szczypiorku,
majonezu i ewentualnie
sera żółtego.5. Farszem nadziać
jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami.Jak widać na zdjęciu,
herbata barwi tylko wierzchnią warstwę
jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku.

Inspiracja: Kuchnia Broni