Wykonanie
W niedzielę wstaję rano. Gotuję
ryż na mleku, myśląc o tym wszystkim, czego nie zrobiłam wczoraj.Obiecuję, że w przyszłym tygodniu już w piątek wezmę się za wszystko i
będę miała (prawie) wolną sobotę i niedzielę.Z
ryżem na słodko spotkałam się dopiero na stołówce w szkole podstawowej i szczerze mówiąc, nie posmakował mi, a teraz wyrósł na miano 'comfort food'.
Ryż na mleku z
wanilią; podany z
malinami i
borówkamiPrzepis:/ 1 porcja /składniki:60 g
ryżu (najlepiej arborio, do risotto)300 ml
mlekaopcjonalnie:ziarenka około z jednego centymetra
laski waniliicoś do posłodzenia (np. łyżeczka
cukru,
miodu itp.)jak zrobić?
Mleko przelać do garnuszka wraz z
ryżem, zagotować, zmniejszyć ogień na średni i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by
ryż się nie przypalił, ewentualnie zmniejszać ogień.
Ryż na mleku jest gotowy po około 30 minutach.