Wykonanie

Pyszne, bezglutenowe gofry, z nutą
kokosową dla wszystkich wielbicieli
kokosu, ale nie tylko. Dodatkowo są także bez laktozy i bez dodatku
cukru. Polecam. Dzieci uwielbiają chrupiące gofry. Z dodatkiem
jogurtu z mielonym
ksylitolem i posypane świeżymi
owocami, mniam pychotka... :-)Przepis znaleziony tutaj .Składniki:- puszka
mleczka kokosowego 400g- 170g
mąki ryżowej- 1/5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia (u mnie domowy)- 4 łyżki
ksylitolu (lub
cukru)- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- szczypta
soli- 2
jajka (osobno
białka i
żółtka)- 2 łyżki
wiórków kokosowych- 2 łyżki
oleju kokosowegoDodatkowo:-
jogurt typu bałkańskiego (bardzo gęsty)- kilka łyżeczek mielonego
ksylitolu (lub pudru)- świeże
owoce lub
konfitura , itp.
Mleko kokosowe dokładnie rozmieszać, dodać
żółtka jaj,
mąkę ryżową wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, ekstrakt
waniliowy, wiórki i płynny
olej kokosowy. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
Białka ubić ze szczyptą
soli i z
ksylitolem (lub
cukrem), dodać do masy i krótko zmiksować.Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy, po kilka minut, do zrumienienia.Podawać ze świeżymi
owocami,
konfiturami lub
jogurtem typu bałkańskiego wymieszanym z mielonym
ksylitolem, lub dowolnie...




Smacznego ;-)
