Wykonanie
Sałatka ze
szpinaku baby, z dodatkiem
sera blue i prażonych
ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako
sałatka na imprezie, dodatek do obiadu, kolacji, itp. U mnie z sosem na bazie
octu balsamicznego, ale można dodać również własny ulubiony.
Szpinak z
miękkim serem pleśniowym i prażonym
słonecznikiem to idealne połączenie smakowe. Warto spróbować. Polecam ;-)Składniki:- 100g
szpinaku baby- 50g
sera pleśniowego miękkiego, np. Gorgonzola ,- 3-4 łyżki prażonych
ziaren słonecznika (na suchej patelni)Składniki sosu:- 1/2 łyżeczki
musztardy Dijon- 1/2 łyżeczki
musztardy francuskiej- 2 łyżeczki
octu balsamicznego- 3 łyżki dobrej
oliwy z oliwek-
pieprz do smaku (u mnie kolorowy)- malutki ząbek
czosnku (nie trzeba)
Czosnek zmiażdżyć (gdy dajemy), dodać
musztardy, świeżo mielony
pieprz i zamieszać. Dolać
ocet balsamiczny i cały czas mieszając dolewamy
oliwę. Mieszamy do połączenia składników.
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ja używam suszarki do
sałaty.Do miski włożyć
szpinak, dodać pokrojony na małe kawałki
ser blue, wsypać uprażone
ziarna słonecznika, wlać sos i dokładnie zamieszać.





Smacznego :-)