Wykonanie

Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem
ciasteczkowo-
orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite...Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm.Składniki
spodu:- 150g pełnoziarnistych
herbatników- 50g
masła- 50g
orzeszków ziemnychHerbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione
orzeszki ziemne i
masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki masy serowej:- 500g mielonego
twarogu (może być z wiaderka)- 250g
mascarpone- 125ml słodkiej kremówki- 3/4 szklanki
cukru trzcinowego lub
ksylitolu- 4
jajka- 30g
mąki ziemniaczanej- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowyW misie miksera ubić
jajka z
cukrem lub
ksylitolem i
ksylitolem z
wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć
ser, rozkręcić go. Wsypać
mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą
śmietanowo-
serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z
mascarpone).Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut. Ja piekłam 78 minut.Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na ok.30 minut.Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. U mnie polany lukrem z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami
aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki.Posypałam także delikatnie
płatkami czekoladowymi (z
ksylitolem).






Smacznego :-)