Wykonanie
Bardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Idealne na wielkanocne śniadanie, na imprezę lub na kolację. Nam bardzo zasmakowały, na pewno pojawią się na naszym wielkanocnym
stole. Ja użyłam do tego własnego sosu aioli, można go zastąpić
majonezem (własnym lub kupnym), tylko wówczas dodajmy zmiażdżony malutki ząbek
czosnku, to on nadaje sosowi super smaczek.Składniki:- 4
jajka ugotowane na twardo- 1 łyżka sosu aioli- 1 łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany (lub
jogurtu)-
sól do smaku-
szczypior do posypania
jajek- świeżo mielony czarny lub
kolorowy pieprzJajko ugotować na twardo, najlepiej by były już ugotowane wcześniej, nawet dzień wcześniej i schłodzone. W misce mieszamy sos aioli ze
śmietaną, dodajemy trochę
soli (
sos jest już słony, ale
śmietana nie, dodajmy więc trochę
soli do smaku).
Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu, na każde
jajko nakładamy łyżeczkę sosu, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i pokrojonym
szczypiorem. Schładzamy przed podaniem. Najlepsze są bardzo zimne.
Smacznego :-)