Wykonanie
Kolejne, szybkie tym razem ale równie pyszne
śledziki. Mój stary przepis na
śledzie z
cebulką i
ogórkiem, wzbogaciłam o
grzybki marynowane, nadały im bardziej wykwintnego smaku. Idealne na nadchodzące święta, na sylwestra, na imprezę lub tak po prostu gdy mamy apetyt na
śledzie. Dodatkowo na świeżo można jeszcze posypać pokrojonym w kostkę
jajkiem ugotowanym na twardo. Ten
śledź nie wymaga długiego oczekiwania, idealny smak uzyskuje już na drugi dzień. Bez
jajka można go przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet kilka tygodni.Składniki:- ok.600g
filetów śledziowych a'la
matjas- 3 średnie
cebule (lub dowolnie)-
ogórki konserwowe (ilość dowolna)-
grzybki marynowane (u mnie moje własne
grzybki z zalewy octowej)-
musztarda do posmarowania
śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony
kolorowy pieprz (lub czarny)-
olej, u mnie rzepakowy- szczypta
soli- dodatkowo
jajka ugotowane na twardo (w wersji z
jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną
wodą i odstawić na ok.1h. Następnie czynności powtarzamy jeszcze 1-2
razy, by zbyt słony smak
śledzi nie popsuł nam smaku potrawy.W tym czasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki.
cebule obieramy, kroimy w kostkę , posypujemy szczyptą
soli i odstawiamy.Do drugiej miski kroimy w
grzybki, dowolnie, w plastry, kostkę jak nam odpowiada. W trzeciej umieszczamy
ogórki pokrojone w plastry.Wymoczone
śledzie wykładamy na deskę smarujemy z jednej strony
musztardą, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę
cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki
śledzia, na nich
ogórki,
cebulę i
grzybki, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i zalewamy
olejem. Wykładamy następną warstwę
śledzi, na nich układamy
ogórki, posypujemy
cebulą i kawałkami
grzybków, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i zalewamy
olejem. Tak aż do wyczerpania wszystkich składników.
Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce. Może tam stać nawet kilka tygodni.Można również wykładać
śledzie od razu do miski, w której podamy je na
stole.Możemy także wzbogacić nasze
śledziki o
jajko gotowane na twardo, które wykładamy jako ostatnią warstwę, choć brzmi trochę niewiarygodnie, to idealnie dopełnia smaku tych
śledzi.
Smacznego :-)