Wykonanie

Kolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem
płatków,
mleka,
mąki i
otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie
pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku
płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-)Składniki na ok. 8sztuk:- 250g
mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 100g
mąki owsianej- 15g
otrębów owsianych (moje były dość grube)- 15g
płatków owsianych górskich- 15g świeżych
drożdży- 100ml ciepłego
mleka owsianego (lub zwykłego)- 170ml ciepłej
wody- 6g
soli himalajskiej lub morskiej- 2 łyżki
oliwy z oliwek+dodatkowo: (do obsypania)- 30g
płatków owsianych- 20g
siemienia lnianegoZaczyn:Do kubeczka rozkruszyć
drożdże, dodać
płatki owsiane,
otręby,
mąkę owsianą oraz
wodę, dokładnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut.W misie miksera umieścić
mąkę orkiszową,
sól, dodać
mleko ,
oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić do połączenia składników.Miskę z
ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok.60 minut.

Po tym czasie na blat (u mnie wyłożony folią spożywczą) wyłożyć ziarna, rozłożyć je równomiernie. Na nich ułożyć wyrośnięte ciasto i uformować wałek. Ciasto było trochę lepkie więc ziarna idealnie się przykleiły.

Uformowany wałeczek pokroić na kilka kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z
wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół.





Do drugiego dnia przechowuję
pieczywo w takich torebeczkach.

Smacznego ;-)