Wykonanie

Kluseczki
serowe bywały u nas kiedyś dość często, moje dzieci je uwielbiają (ale nie tylko one). Nawet nie wiedziałam, że moje kluseczki
serowe to to samo co kluski leniwe... teraz już wiem. Długi czas ich u nas nie było, dzisiaj powracają w trochę zdrowszej wersji, zamiast
mąki pszennej dałam
mąkę orkiszową i trochę ziemniaczanej (by były bardziej "gumowe"), można pominąć
mąkę ziemniaczaną i dodać więcej orkiszowej. Wyszły bardzo delikatne i przepyszne. Warto zatrudnić do pomocy dzieci, moja Córcia uwielbia takie zadania, a własne kluseczki smakowały jej jeszcze bardziej...;-)Składniki:- 500g tłustego lub półtłustego
twarogu- 2
jajka- 100g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750)- 40g
mąki (
skrobi) ziemniaczanej- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią (można pominąć)- 1/4 łyżeczki
soliSer przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego
jajka (
białka można ubić na pianę i dodać osobno),
ksylitol,
sól, oraz
mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę
mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat
maką, dzięki temu idealnie się toczyły, nie lepiły zbytnio a kluseczki były super delikatne i mięciutkie wewnątrz.

Uformowane, podsypane
mąką wałki, delikatnie spłaszczamy i kroimy nożem na małe kawałki. Świetnie sprawdzą się przy tym nasi mali pomocnicy. ;-)

Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5).

Moje były polane tylko stopionym
masłem ale można również podawać ze stopionym
masłem z
bułką tartą ; z kwaśną
śmietaną lub posypane
ksylitolem.



Smacznego ;-)