Wykonanie
Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych
owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym
stole,Wam też bardzo go polecam. Przepis znaleziony tutaj , jak zwykle troszkę zmodyfikowany. Zmieniłam też ilość składników bowiem przygotowywałam go w formie 26 cm. Jeszcze mała uwaga : polewę proponuję przygotować na bazie
jagód lub
malin ( z
borówek wyjdzie szara ).Składniki :- 960g
jogurtu greckiego- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii- 130g mielonego
ksylitolu- 31g
żelatyny w proszku- 255g
śmietany kremówki 30% ( schłodzonej)W jednym naczyniu wymieszać
jogurt grecki z ekstraktem z
wanilii i mielonym
ksylitolem. Odstawić.
Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej
wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanej wcześniej masy jogurtowej i wymieszać . Następnie całość dodać do naczynia z masą
jogurtową i dokładnie wymieszać.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodać
owoce :
maliny,
jagody,
borówki itp. ( u mnie były to
borówki i
maliny). Można dodać
mrożone owoce, ja miałam akurat świeże więc takie dodałam.Całość przelać do przygotowanej wcześniej formy, najlepiej z ceramicznym dnem. Ja użyłam zwykłej formy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowałam lekko
masłem. Masę wyrównać.Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.Dodatkowo:-150g
serka mascarpone- 2-3 łyżki
malin lub
jagód (
borówki nadadzą polewie szary kolor)- 2 łyżki mielonego
ksylitoluWszystkie składniki zmiksować blenderem lub w malakserze.
Po zdjęciu obejmy przykryłam serniczek folią spożywczą , nałożyłam na to tacę i odwróciłam. Następnie zdjęłam dno tortownicy i papier, przyłożyłam talerz , na którym chciałam podać serniczek, odwróciłam , zdjęłam delikatnie folię spożywczą i po wierzchu rozsmarowałam przygotowaną polewę.Jeżeli używamy tortownicy z ceramicznym lub szklanym
spodem te procedury nas nie dotyczą. Wystarczy zdjąć obręcz i rozsmarować polewę.Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)