Wykonanie


Snickers dawniej robiony był na wszelkie rodzinne okazje, a więc pojawiał się dosyć często. Niestety przepis został zapomniany, aż nadarzyła się kolejna okazja i postanowiłam go "odkopać" i tak więc oto jest!:)Nie należy on co prawda do tych najzdrowszych wypieków, ale dla takiego smaku, myślę że można zgrzeszyć. Nie jest mega słodki, bo
słodycz kremów została przełamana
krakersami i słonymi orzeszkami. Myślę, że jak go spróbujecie nie będziecie mogli odejść od stołu-jak dla mnie niebo w gębie!Samo wykonanie ciasta wygląda troszkę przerażająco, ale to tylko pozory. W rzeczywistości wszystko w miarę szybko się robi, a już szczególnie gdy mamy do tego pomocne dłonie :-) Snickers należy do tego rodzaju ciast, które wraz z kolejnym dniem smakują coraz to lepiej! Dlatego jego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100
razy lepszy.Składniki na masę karpatkową:-250g
masła-0,5l
mleka-1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l
mlekaSkładniki na masę
czekoladową:-0,5l
mleka-
cukier waniliowy-5
żółtek-3/4 szklanki
ksylitolu(lub
cukru trzcinowego)-2 łyżki
skrobi ziemniaczanej-2 łyżki
mąki orkiszowej(lub pszennej)+-250g
masła-3 łyżki
kakaoSkładniki na polewę:-200g
gorzkiej czekolady-6 łyżek
mleka-125g
masłaDodatkowo:-masa
krówka(
mleko skondensowane, słodzone)-3-4 duże paczki
krakersów-słone
orzeszki ziemne(ok.150-200g)I .Masę karpatkową robimy według przepisu na opakowaniu. Następnie ucieramy miękkie
masło i dodajemy do niego powstały krem.II.(masa czekoladowa)
Żółtka,
cukier waniliowy i
ksylitol wraz z
mąkami rozmieszać z ok. 100ml
mleka. Resztę
mleka zagotować. Na gotujące
mleko wlać rozrobioną masę i ugotować dość gęsty
budyń, odstawić do ostudzenia. Następnie ucieramy kostkę
masła dodając stopniowo wystudzony
budyń, dokładnie ubić. Na końcu wsypujemy
kakao i dokładnie mieszamy.

III. W blaszce (moja miała 24x37cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno dokładnie
krakersami. Na jedną ich warstwę nakładamy drugą używając masy czekoladowej jako kleju(lekko smarujemy
spody krakersów i i przykładamy do tych na blaszce). Na dwie warstwy
krakersów wykładamy resztę masy czekoladowej, dokładnie ją rozsmarowujemy i posypujemy ok. 1/3
orzeszków ziemnych.IV. Nakładamy kolejną warstwę
krakersów. Na
krakersy wykładamy masę
krówkową, na niej rozsmarowujemy masę karpatkową i posypujemy znów 1/3
orzeszków ziemnych.V . Na masę karpatkową układamy ostatnią warstwę
krakersów.Całość polewamy rozpuszczona w garnuszku polewą z
czekolady,
masła i
mleka ( nie gorącą ale jeszcze ciepłą. Podgrzewamy tylko do rozpuszczenia składników). Posypujemy resztą
orzeszków ziemnych. Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki kilka godzin wcześniej.





Smacznego!:)