Wykonanie

Do świąt zostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć o potrawach jakie pojawią się na naszym
stole lub w świątecznym koszyczku. Przepis ten jakiś czas temu znalazłam w gazecie, a do jego wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne".Sernik jest puszysty, bardzo
serowy i rozpływa się w ustach. Na pewno znajdzie u mnie miejsca na
stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:(Składniki na ciasto:-250g
mąki orkiszowej 700 (lub pszennej)-120g
masła (zimne)-50g
ksylitolu (może być
cukier)-
cukier wanilinowy-3-4 łyżki
mlekaMasa serowa:-1kg
sera-100ml kremówki-120g
ksylitolu(może być
cukier)-3
jajka-40g
mąki kukurydzianejDo miski wsypać
mąkę,
ksylitol,
cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę
masło i
mleko. Zagnieść kruche ciasto.
Ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.
Ser wymieszać ze
śmietaną,
mąką kukurydzianą i
ksylitolem. Oddzielić
białka od
żółtek.
Żółtka dodać do masy serowej.
Białka ubić na szytwno ze szczyptą
soli. Dodać do masy serowej.Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić.Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut.Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut.Można polukrować.
Lukier:-puder trzcinowy (ok.4 łyżki)-kremówka-
aromat migdałowy (kilka kropli)Wszystko wymieszać razem do uzyskania masy lukrowej(ja dodatkowo rozpuściłam
gorzką czekoladę-5 kostek i troszkę kremówki, do rozpuszczenia. Dodatkowo posypałam
płatkami migdałów).


Smacznego!:)