Wykonanie
Ostatnio wiele osób mnie pyta, jak zaprawiam
ogórki, że wychodzą tak dobre...Nie ma w tym nic skomplikowanego, potrzebne są nam tylko składniki podane poniżej:)Nie podaję jaka powinna być ilość
ogórków,
czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji.Składniki:- jędrne, świeże
ogórki ogrodowe-
koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki)-suche, niezaprawiane ziarna
kopru (szczypta)-
czosnek i korzeń
chrzanu (wedle uznania)-
sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr
wody-gorąca
wodaOgórki umyć w zimnej wodzie. Obrać
chrzan i
czosnek. Pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z
wodą, by nam
ogórki nie wypływały do góry) włożyć umyty
koper, szczyptę ziaren
kopru suchego, kilka kawałków
chrzanu i
czosnku. Ułożyć dwie warstwy
ogórków i następnie położyć na to gałązkę
kopru,
czosnek,
chrzan i znów dwie warstwy
ogórków i tak do wyczerpania składników. W miarę ciasno wszystko poukładać i na wierzch wyłożyć
koper,
chrzan i
czosnek. Zalać gorącą przegotowaną
wodą wymieszaną z
solą. Do
ogórków małosolnych na 1 litr
wody daję 3 łyżeczki
soli (z lekkim czubkiem). Zakręcić słoik i zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-)UWAGA! Im więcej
czosnku i
chrzanu tym
ogórki są smaczniejsze. Gorąca
woda sprawia, że szybciej zachodzi proces kiszenia.
Smacznego!:)