ßßß Cookit - przepis na MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

MAŚLANE, MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:)
Z tej porcji wychodzi 7 bułek z kruszonką w tortownicy oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z makiem.
Przepis znalazłam tutaj .
Składniki:
-600g mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)
-20g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
-40g ksylitolu (może być cukier)
-50g masła
-1 jajko
-240ml mleka
-1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Kruszonka:
-20g miękkiego masła
-40g mąki orkiszowej białej
-25g ksylitolu
-1 łyżka płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną ksylitolu, mleka i łyżką mąki, odstawić kilka minut do wyrośnięcia. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Do mąki dodać resztę ksylitolu, sól, esencję waniliową oraz zaczyn i resztę mleka z masłem i jajkiem, wszystko dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić bułeczki i piec ok.15-20 minut, do zarumienienia. Ja piekłam 10 minut na programie góra-dół i 10 minut na termoobiegu.
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/03/maslane-bueczki-z-kruszonka.html