Wykonanie
Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką
wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:)Z tej porcji wychodzi 7
bułek z kruszonką w tortownicy oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z
makiem.Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-600g
mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)-20g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)-40g
ksylitolu (może być
cukier)-50g
masła-1
jajko-240ml
mleka-1 łyżeczka esencji waniliowej- szczypta
soliKruszonka:-20g miękkiego
masła-40g
mąki orkiszowej białej-25g
ksylitolu-1 łyżka
płatków migdałów, pokruszonychDo posmarowania:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wodyZrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
ksylitolu,
mleka i łyżką
mąki, odstawić kilka minut do wyrośnięcia.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkiem. Do
mąki dodać resztę
ksylitolu,
sól, esencję
waniliową oraz zaczyn i resztę
mleka z
masłem i
jajkiem, wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość.Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając
między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować
jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić bułeczki i piec ok.15-20 minut, do zarumienienia. Ja piekłam 10 minut na programie góra-dół i 10 minut na termoobiegu.
Smacznego!:)