Wykonanie
            

Pyszne odrywane bułeczki z delikatną nutką 
wanilii. Słodziutkie, smakują nawet jedzone jako drożdżówka:)Z tej porcji wychodzi 7 
bułek z kruszonką w tortownicy oraz 3 dodatkowo w keksówce -ja zrobiłam je z 
makiem.Przepis znalazłam tutaj .Składniki:-600g 
mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)-20g świeżych 
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)-40g 
ksylitolu (może być 
cukier)-50g 
masła-1 
jajko-240ml 
mleka-1 łyżeczka esencji waniliowej- szczypta 
soliKruszonka:-20g miękkiego 
masła-40g 
mąki orkiszowej białej-25g 
ksylitolu-1 łyżka 
płatków migdałów, pokruszonychDo posmarowania: 
jajko roztrzepane z 1 łyżką 
wodyZrobić zaczyn: wymieszać 
drożdże z odrobiną 
ksylitolu, 
mleka i łyżką 
mąki, odstawić kilka minut do wyrośnięcia. 
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z 
masłem. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z 
jajkiem. Do 
mąki dodać resztę 
ksylitolu, 
sól, esencję 
waniliową oraz zaczyn i resztę 
mleka z 
masłem i 
jajkiem, wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5h aż podwoi swoją objętość.Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 
między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować 
jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić bułeczki i piec ok.15-20 minut, do zarumienienia. Ja piekłam 10 minut na programie góra-dół i 10 minut na termoobiegu.



Smacznego!:)