Wykonanie
Cocido madrileño to jedno z tradycyjnych dañ kuchni madryckiej. Jego pamięć sięga końca XVII wieku. Danie jak wiele innych ma swoje pochodzenie w biedzie i głownie było jedzone przez klasę niska społeczeństwa. Danie idealne na mroźniejsze dni.Z czasem rozpowszechniło się i dziś jest tradycyjnym daniem kuchni zarówno hiszpańskiej jak i tej z Madrytu.
Danie składa się z wielu rodzajów
mięs oraz warzyw. Jego głównym składnikiem jest
ciecierzyca.Pozostałe składniki to
kapusta,
marchewka oraz
ziemniaki. Z
mięs dodajemy hiszpańskie chorizo,
kurę, resztki
szynki serrano, można dodać kawałek kości z nogi
szynki,
pręgę wołową oraz
kaszankę, polska
kaszanka z
kaszą absolutnie nie pasuje...Są dwa sposoby podawania tego dania. Jako jedno danie, czyli na półmisek wykładamy wszystkie
mięsa i warzywa lub jako dwa dania, wtedy odlewamy cześć rosołu, zagotowujemy i wrzucamy cienki
makaron (
nitki) podajemy rosół z
makaronem jako pierwsze danie i
mięsa z warzywami jako drugie.Gotujemy w 2,5l
wody pręgę,
kurę oraz kawałki
szynki oraz kość. Jeżeli
ciecierzyce mamy surowa, namaczamy ja 24 godziny wcześniej i po pół godziny gotowania
mies dodajemy. Jeżeli zaś mamy ja już gotowana ze słoika dodamy ja na koniec.Po pół godziny gotowania odlewamy cześć
wywaru do mniejszego garnka i dodajemy do niego chorizo,
kapustę oraz
kaszankę.
Wywar gotujemy dodając
ziemniaki oraz
marchewkę.