Wykonanie
Dziś pierogi z
serem ale w jakże odmiennym wydaniu. Zdaniem mojego małżonka to najlepsza wersja pierogów z
serem jakie jadł. Jeśli lubicie słodkości to koniecznie wypróbujcie mój przepis na pierożki. Zapraszam.Ciasto:- 300g
mąki + do podsypania- 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego greckiego-szklanka ciepłej
wody- pół łyżeczki
soliFarsz:- 2 kostki półtłustego
twarogu ( 250g)- 4 łyżki
cukru- 2 łyżki
jogurtu naturalnego typu greckiego- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski waniliiSyrop:- 1 kopiasta łyżka
masła- 2 łyżki
cukru ( u mnie brązowy)- 1 łyżeczka
cynamonu- 1 łyżka
soku z cytrynyTwarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.Zabieramy się za ciasto. Z
mąki,
wody i
jogurtu oraz
soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli
mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Ja zlepiałam za pomocą końcówki starego lejka :)Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia.Studzimy.Na patelni rozgrzewamy
masło i mieszamy z pozostałymi składnikami tak aby powstał lekko gęsty
syrop. Na niego kładziemy pierogi i obsmażamy z każdej strony.


