Wykonanie
Moja rodzina bardzo lubi wszelkie "kluchy" Na moim
stole nie może więc zabraknąć pysznych knedli z
owocami - tym razem
śliwka gra pierwsze skrzypce. Nie byłabym sobą jednakże gdybym sobie trochę nie poeksperymentowała więc tym razem knedle smażone w orzechowej skorupce. Zapraszam :)- 1 kg
ziemniaków- 1
jajko- szczypta
soli-
mąka ziemniaczana-
śliwki- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- odrobina
przyprawy do dań słodkich ( np Kamisa)- 100 g zmielonych
orzechów włoskichZiemniaki gotujemy do miękkości a następnie przeciskamy przez praskę. Chwilę studzimy. Dodajemy
jajko, szczyptę
soli oraz
mąkę ( ilość
mąki zależy od tego jak mączyste są
ziemniaki , ja dodałam niecałe pół szklanki) I formujemy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy placuszki na środek, których wkładamy
śliwkę i zawijamy w kuleczkę. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Studzimy.
Przyprawę mieszamy z
jogurtem. Obtaczamy w nim knedle a następnie w orzechach. Smażymy na złoty kolor :)

