Wykonanie
Przepis na te
faworki to wynik mojej inspiracji z najnowszego numeru
Sól i
Pieprz oraz moich eksperymentów - wyszły super smaczne, bez tłuszczu i dzięki temu bez dodatkowych kalorii ;) Polecam wszystkim na diecie właśnie takie pieczone
faworki:)
Faworki pieczone:- 2
żółtka- 100 ml
jogurtu naturalnego- pół łyżeczki pasty waniliowej ( lub ziarenka z połowy
laski wanilii)- 5 tabletek
stewii- pół łyżeczki
szafranu- 150 g
mąki tortowej- ew.
cukier puder do posypania
Żółtka ubijamy z
jogurtem. Dodajemy do tego pastę waniliową/ ziarenka
wanilii,
szafran, rozdrobnioną
stewię i
mąkę - dokładnie wyrabiając ciasto. Należy nim rzucić kilkakrotnie o stół a następnie odłożyć na 10-15 min . Po tym czasie rozwałkowujemy cieniutko jak na pierogi , kroimy nożem wzdłuż paski o szer ok. 2,5 cm . Paski te przekrawamy w poprzek na pół lub na 3 części. W każdym kawałku na środku robimy nożem niewielką dziurkę, przez którą przekładamy jedną część ciasta. Tak przygotowane
faworki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( termoobieg) i pieczemy ok.10 min aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu możemy posypac je
cukrem pudrem.





Przepis dodaję do akcji :