Wykonanie
Dziś będzie pyszna
szynka - pieczona ze
śliwką, w marynacie cytrynowej i zapiekana z
cytryną i
musztardą . Aromatyczne, delikatne
mięsko na pewno będzie Wam bardzo smakowało

- 1,2 kg
szynki wieprzowej- 100 g
śliwek suszonych- 2 łyżki
koniaku- gorąca
woda- 2 łyżki
oleju - do marynaty- 2
cytryny- 3 łyżki
musztardy ( u mnie sarepska ale ja ją uwielbiam - możecie dac inną)- 1 łyżka
oleju do smażenia
Szynkę myjemy , osuszamy i nacieramy dokładnie
oliwą.
Cytrynę kroimy w plasterki o obkładamy nią dokładnie
mięso. MIske z
mięsem przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy na klika godzin do lodówki ( najlepiej na noc) .
Śliwki moczymy przez co najmniej godzinę w
koniaku połączonym z gorącą
wodą - całość ma przykryć
śliwki. W
szynce robimy
ostrym nożem wgłębienie i wkładamy w nie namoczone
śliwki:

Jak nadziejemy już
szynkę , obowiązujemy ją sznurkiem- nadając kształt a następnie smarujemy
musztardą i obsmażamy na patelni na bardzo gorącym tłuszczu:

Po obsmażeniu okładamy ją plasterkami z drugiej
cytryny , przykrywamy folia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół ) na godzinę i 15 min,

Po tym czasie zdejmujemy folię , zwiększamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze około 10 -15 min , żeby nam się skórka przypiekła. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy jeszcze na 10-15 min , żeby
mięso odpoczęło i wtedy kroimy.




Przepis doaję do akcji :