Wykonanie
Przepis na tą babkę dostałam dawno temu od znajomej Krysi. Kiedyś robiłam babkę z
serkiem mascarpone i wyszła smaczna więc teraz postanowiłam wypróbować przepis na tę babeczkę . Trochę pozmieniałam składniki z uwagi na zawartość lodówki ale i tak wyszło jak zwykle smacznie:)- 200g
mąki tortowej-100 g
mąki ziemniaczanej- 100 g
cukru- 100g
masła lub
margaryny- 4
jajka-250g
twarożku waniliowego ( homogenizowanego)- 1 łyżka
soku z cytryny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 100g
suszonej żurawinyMasło/margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mąki obie przesiewamy do miski razem z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy
cukier , ostudzony tłuszcz i roztrzepane
jajka. Miksujemy dokładnie na gładką masę, Dodajemy
twarożek i
sok z cytryny po czym mieszamy wszystko. Dosypujemy
żurawinę, Formę do babki z kominem ( u mn. ok. 24cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190C ( piekarnik góra- dół) i pieczemy 20 min po czym zmniejszamy temp. do 170C i dopiekamy ok 25-30 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

