Wykonanie
Zbliżają się święta a więc na pewno na wielu stołach pojawią się pierogi z
kapustą i
grzybami. Na moim
stole to obowiązkowa potrawa. Lubię innowacje więc za każdym razem próbuję przyrządzić je w inny sposób. Tym razem wykorzystując ciasto na włoski chlebek ( przepis na
chleb z książki " Przepisy włoskiej mamy") pomyślałam sobie a może tak spróbować- zrobiłam i
mogę je polecić z czystym sumieniem. Są pyszne :)Ciasto:- 250 g
mąki pszennej typ.650 +trochę do podsypania- 3 łyżeczki
suszonych drożdży- 150ml letniej
wody- pół łyżeczki
soli- szczypta
cukruFarsz:-35 dkg
kapusty kiszonej-10 dkg
pieczarek- łyżka
kaszy mannej-
sól,
pieprz do smaku-
masło do smażenia+
jajko do posmarowania pierogówNa początek przygotowujemy ciasto.
Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Do niego wsypujemy
drożdże,
sól,
cukier. Zalewamy wszystko
wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę a nawet dwie.W tym czasie przyrządzamy farsz.
Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Kapustę tniemy jak najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy
pieczarki. Kiedy odrobinę zmiękną dodajemy
kapustę i smażymy około 10 min mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Dodajemy
kaszę manną,
sól,
pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę dosmażamy. Odstawiamy do przestudzenia.Kiedy ciasto zwiększy co najmniej dwa
razy swą objętość rozwałkowujemy je na dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz, zlepiamy pierożki i widelcem doklejamy brzegi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym
jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra-dół , lub przy termoobiegu 160C) i pieczemy około 15-20 min. Zależy od wielkości pierogów.


