Wykonanie
Kolejny przepis na
karkówkę - tym razem duszona. Wychodzi bardzo soczysta i mięciutka z doskonałym smakiem. Polecam każdemu wielbicielowi tego
mięska:)- 4 kotlety z
karkówki- 4 solidne łyżeczki
ćwikły z
chrzanem- 4
łodygi selera naciowego- 1 duża biała część
pora- 1 małe
jabłko lub pół dużego-
sól,
pieprz, odrobina
curry do smaku- 1-2 łyżki
oliwy z oliwekKarkówkę myjemy, osuszamy, posypujemy
solą,
pieprzem i
curry. Układamy na blasze. Każdy kotlet smarujemy
ćwikłą z
chrzanem.
Selera i
pora kroimy w cieniutkie kawałeczki i całość układamy na
karkówce.
Jabłko myjemy i kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywkach. Całość troszkę jeszcze solimy i polewamy
oliwą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu , bez termoobiegu 180C) i pieczemy około godziny, po czym zdejmujemy folię i jeszcze z 10 minut dopiekamy.

