Wykonanie
Dziś propozycja dla zabieganych miłośników
ciast drożdżowych. Super wilgotne
ciasto drożdżowe, którego absolutnie nie trzeba wyrabiać :) Jesteście ciekawi jak? Zapraszam do przestudiowania przepisu a przede wszystkim do jego wypróbowania :)- pół kostki
drożdży ( 50g)- pól szklanki
oleju- szklanka
cukru- szklanka
mleka- 3
jajka- 500g
mąki-
owoce ( u mnie
borówki i
marynowana cukinia a'la
ananas)
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy
cukier,
mleko,
olej i wbijamy
jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy
mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach
drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch
owoce i odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.