Wykonanie
Pomimo tego, że wiosny nadal za oknem ze świecą szukać to w końcu nadejdzie. Warto więc zacząć trochę lżej się odżywiać i oczyścić swój organizm. Stąd też mój dzisiejszy obiadek.
Filety z indyka marynowane w
jogurcie naturalnym i panierowane w płatkach owsianych. Całość podałam na pysznej sałacie z
sosem czosnkowym, na którą przepis znajdziecie tutaj . Zapraszam serdecznie.- 40 dag
fileta z indyka ( w BIedronce możecie kupić juz pokrojone filety)- 200 g
jogurtu naturalnego- 150 g
płatków owsianych - nie błyskawicznych-
sól,
pieprz-
olej do smażeniaFilet trzeba pokroić na kotlety a
potem cieniutko rozbić.
Jogurt łączymy z
solą i
pieprzem a następnie dokładnie obtaczamy nim filety. Całość odkładamy do miski lub na talerz, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu,
płatki owsiane wysypujemy na talerz, i panierujemy w nich
indyka. Każdy filet smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Czas smażenia zależy od grubości kotletów.