Wykonanie
Zostało mi trochę okrawków
mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego
mięso różnych gatunków.Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała
kiełbasa resztkowa Starego Wielbłąda.Składniki - waga
mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg0.2 kg chudego
mięsa z
szynki0.2 kg
mięsa z
łopatki0.15 kg
mięsa z
golonki wieprzowej0 . 1 kg chudego podgardla12 do 15 gramów
soli peklowej w zależności od upodobań
smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro - link do kalkulatora oraz link do sklepu)80-100 ml bardzo zimnej
wody1 g świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 g suszonej (nie kandyzowanej)
skórki pomarańczowej (można dodatkowo zmielić w młynku do
kawy)szczypta
gałki muszkatołowej*** opcjonalnie 1 g mielonej
ostrej papryki*** opcjonalnie szczypta
ziela angielskiego jeśli nie dodajemy
skórki pomarańczowej*** opcjonalnie mała szczypta mielonych
goździkówSprzęt
szynkowargarnek, w którym zmieści się Wasz
szynkowar2 termometry do
mięsaworeczki do
szynkowaru lub osłonka barierowaPrzygotowanie
Mięso z
szynki i
łopatki pokroić na małe kawałki o wymiarach około 1,5x1.5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do
mięsa.
Mięso z
golonki i podgardla zmielić dwukrotnie na sitku 2,5 mm, dodać zimną
wodę i dokładnie wyrobić aż
mięso wchłonie
wodę i zacznie kleić się do rąk.Dodać pokrojone
mięso z
szynki i
łopatki,
sól peklową oraz
przyprawy i ponownie wyrobić do uzyskania kleistości.Odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
mięso raz jeszcze wyrobić, przełożyć do woreczka lub osłonki barierowej, umieścić w szynkowarze, założyć sprężynę dociskową i wstawić do lodówki na kolejne 36-48 godzin.Na trzy godziny przed parzeniem wyjąć
szynkowar z lodówki.Parzyć w temperaturze 72- 75 ºC, do uzyskania wewnątrz
mięsa temperatury 68 ºC stopni.Po zakończeniu parzenia
szynkowar schłodzić w zimnej wodzie i zamknięty wstawić do lodówki na 12 godzin.