Wykonanie
Tym razem Jej wybrankiem został Multicooker Redmond RMC-M90 o którym kilka słów znajdziecie poniżej.Ale.... zacznijmy od początku.....Otóż w Arabii Saudyjskiej nasz kuchenny arsenał powiększył się m.in. o wielofunkcyjną frytkownicę Versalio Deluxe 9 in 1 firmy Tefal.Sprzęt jak najbardziej przydatny w przypadku niespodziewanych gości, bo w zamrażalniku zazwyczaj mamy duży zapas samosów z różnymi nadzieniami, co sprawdza się doskonale, kiedy każdy z gości ma odmienne preferencje kulinarne. Jak pewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu -W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie
jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za
kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z
serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść coś innego, niż pozostali.Drugim naszym ulubionym sprzętem jest blender z podgrzewaczem czyli Soup & co firmy Moulinex .Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie z
mango,
truskawek lub innych dostępnych
owoców.Małżonka Ma Aleksandra wykorzystuje go także do..... mielenia domowego
sera do naleśników z
rodzynkami.No cóż - pomysłowość i wyobraźnia Kobiet jest nieograniczona :DNatomiast kilka dni temu otrzymaliśmy multicooker firmy Redmond - i to właśnie on jest głównym bohaterem tego posta.Jest to model RMC-M90 z całkiem przyzwoitą ilością funkcji (45 programów w tym 17 automatycznych).Piecze, gotuje, frytuje, paruje, szkoda tylko, że jeszcze sam nie sprząta :DPonieważ dostaliśmy też bojowe zadania dopracowania naszych przepisów do tego urządzenia więc w najbliższych dniach możecie się spodziewać wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni
siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet.Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i
grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek
mięsa (
pręga wołowa zamiast
polędwicy).Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić
mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż
mięso jest dobrze upieczone.W najbliższych dniach postaramy się wskazać więcej zalet i wad tego modelu oraz nowe przepisy dostosowane do multicookera.