Wykonanie
Upieczenie tutaj
chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak
mąki żytniej, której do tej
pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.Największym problemem jest brak..... czasu, ale warto czasami się poświęcić i posmakować domowego
chleba :)Składniki3 i 1/5 szklanki
mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki
mąki orkiszowej typ 2000350 - 400 ml
wody o temperaturze około 45 stopni7 g
drożdży instant (w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe)1 łyżka niesolonego
masła +
masło do wysmarowania formy1 łyżka
brązowego cukru lub 1,5 łyżki
syropu klonowego1 łyżeczka
soli5 łyżek ziaren białego
sezamu (ilość
sezamu można nieco zwiększyć)1 łyżka ziaren czarnego
sezamu lub
siemienia lnianego do dekoracji1
białko do posmarowania
chleba*** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 mlPrzygotowanieNa suchej patelni uprażyć biały
sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna powinny
mieć bardzo jasno złotawy kolor.Jeżeli używamy do dekoracji czarnego
sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę.W dużej misce wymieszać dokładnie
mąkę,
sól,
drożdże i
cukier (jeśli zamiast
cukru używamy
syropu klonowego, to należy dodać go do
wody). Dodać miękkie
masło i stopniowo dolewać
wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że
drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze)Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego
sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego
sezamu pozostawić do dekoracji).Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 , 5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić przez kilka minut.Formę do pieczenia posmarować cienko
masłem, oprószyć
mąką, napełnić
ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut .Wierzch ciasta posmarować rozmąconym
białkiem i obsypać
sezamem.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.Pozostawić do ostygnięcia na kratceSmacznego :)