ßßß Cookit - przepis na Chleb sezamowy

Chleb sezamowy

nazwa

Wykonanie

Upieczenie tutaj chleba to nie lada wyzwanie, nie tylko ze względu na brak mąki żytniej, której do tej pory w Arabii Saudyjskiej nie znalazłem.
Największym problemem jest brak..... czasu, ale warto czasami się poświęcić i posmakować domowego chleba :)
Składniki
3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000
350 - 400 ml wody o temperaturze około 45 stopni
7 g drożdży instant (w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe)
1 łyżka niesolonego masła + masło do wysmarowania formy
1 łyżka brązowego cukru lub 1,5 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek ziaren białego sezamu (ilość sezamu można nieco zwiększyć)
1 łyżka ziaren czarnego sezamu lub siemienia lnianego do dekoracji
1 białko do posmarowania chleba
*** jako miarkę przyjąłem szklankę o pojemności 250 ml
Przygotowanie
Na suchej patelni uprażyć biały sezam, do czasu aż zacznie wydzielać aromat, ale nie dopuścić do zbrązowienia, bo będzie gorzki. Ziarna powinny mieć bardzo jasno złotawy kolor.
Jeżeli używamy do dekoracji czarnego sezamu, to prażymy go na oddzielnej patelni nie dłużej niż minutę.
W dużej misce wymieszać dokładnie mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli zamiast cukru używamy syropu klonowego, to należy dodać go do wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze)
Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego sezamu pozostawić do dekoracji).
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 , 5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie wyrobić przez kilka minut.
Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 minut .
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem i obsypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce
Smacznego :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/chleb-sezamowy.html