Wykonanie
Jako
przyprawa imbir jest używany od kilku tysięcy lat. Słynie też ze swoich właściwości leczniczych, zwłaszcza jako środek łagodzący dolegliwości trawienne i obniżający poziom cholesterolu.Rozgrzewając organizm.
imbir poprawia krążenie
krwi, a działając przeciwkaszlowo przynosi ulgę w przeziębieniach.W Arabii Saudyjskiej, sąsiednim Bahrajnie i Omanie na przeziębienia i grypę podaje się
mleko imbirowe.Działa doskonale :)Składniki5 -7 cm kawałek
imbiru3 szklanki
mleka1/2 szklanki
wodycukier lub
miód do osłodzeniaewentualnie 2 nieduże
banany i szczypta
cukru waniliowegoPrzygotowanie
Imbir obrać ze skórki i pokroić w grube (ok. 1 cm) plasterki.W małym rondelku zagotować
wodę i dadać
imbir. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 7-9 minut, do czasu aż
woda nabierze zółtawego koloru. Wyjać
imbir i wyrzucić, a
wodę odlać do szklanki.W rondelku zagotować
mleko, dodać
wodę imbirową, osłodzić
miodem lub
cukrem.Uwaga - jeśli
napój ma być pożywny, to po przestudzeniu
mleka (powinno być chłodne) zmiksować je z
bananami i szczyptą
cukru waniliowegorozgrzewa cały organizm.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.htmlrozgrzewa cały organizm.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
imbir jest używany do celów leczniczych i jako
przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See
more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf
imbir jest używany do celów leczniczych i jako
przyprawa od co najmniej 5000 lat. Na całym świecie znany jest z właściwości łagodzenia wymiotów, porannych nudności oraz innych dolegliwości trawiennych, - See
more at: http://www.digest.com.pl/imbir-leczy-od-pieciu-tysiacleci#sthash.bDkKhs7N.dpuf