ßßß Cookit - przepis na Chleba naszego pszennego ......

Chleba naszego pszennego ......

nazwa

Wykonanie

Chleb, polski chleb, to coś za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "chleb niemiecki", ale jest to zwykłe marketowe badziewie, chemią pędzone, polskiego chleba w niczym nie przypomina, a następnego dnia jest już czerwstwe.
W Polsce często piekliśmy chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :)
Składniki(proporcje na 1 bochenek)
0,5 kg mąki pszennej
15 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych)
1 łyżeczka soli
325 ml wody
1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody
olej do wysmarowania formy
do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna.
Przygotowanie
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie wyrabić. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch chleba.
Piec w temperaturz 200 stopni C, przez ok. 50 min.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/chleba-naszego-pszennego.html