Wykonanie
Chleb, polski
chleb, to coś za czym tęsknię tutaj najbardziej. Owszem w delikatesach w Al-Khobar można kupić tzw. "
chleb niemiecki", ale jest to zwykłe marketowe badziewie, chemią pędzone, polskiego
chleba w niczym nie przypomina, a następnego dnia jest już czerwstwe.W Polsce często piekliśmy
chleb i chyba trzeba będzie i tutaj wrócić do tej chlubnej tradycji :)Składniki(proporcje na 1 bochenek)0,5 kg
mąki pszennej15 g
drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka
drożdży suszonych)1 łyżeczka
soli325 ml
wody1
białko rozbełtane z niewielką ilością
wodyolej do wysmarowania formydo posypania:
mak,
otręby,
sezam,
słonecznik lub inne ziarna.PrzygotowanieRozpuścić
drożdże w letniej wodzie.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać do
droźdży Na oprószonej
mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, kilkakrotnie uderzyć ręką, ponownie wyrabić. uformować bochenek, przełożyć go na lekko posmarowaną
olejem blachę do pieczenia lub do formy, przykryć ściereczką i pozostawić na kolejne pół godziny (lub dłużej) do podwojenia objętości.Kiedy ciasto wyrośnie posmarować robełtanym z
wodą białkiem, ewentualnie posypać ziarnami i kilkakrotnie naciąć wierzch
chleba.Piec w temperaturz 200 stopni C, przez ok. 50 min.