ßßß Cookit - przepis na Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska

Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska

nazwa

Wykonanie

Ze Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne.
Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe sposoby.
Sabeetha i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki.
Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko.
Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi, które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem.
Składniki
3 szklanki mąki
1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie
około 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki masła
sól do smaku (ok. 1/2 łyżeczki)
opcjonalnie można dodać:
1 czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki
1-2 zielone chili pokrojone w plasterki
Wymieszać wszystkie składniki w misce . Następne powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać gęste ciasto (o konsystencji podobnej do naszego ciasta drożdżowego) w razie potrzeby dodając nieco wody lub mąki. Ciasto nie powinno być zbyt wilgotne.
Następnie ciasto podzielić na kulki o średnicy około 2 cm
Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia). .
Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta .
Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/06/roti-z-wiorkami-kokosowymi-kuchnia.html