Wykonanie
Składniki5 - 6 niewielkich
cytryn + sok z
trzech - czterech
cytryn1/4 do 1/2 szklanki gruboziarnistej
soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa
soli na 1
cytrynę)1-2 laski
cynamonu1-2
liście laurowe2
goździki1 suszone
chilii (opcjonalnie)kilkanaście ziaren
czarnego pieprzukilka nasion
kolendry (opcjonalnie)Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.Do środka każdej
cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej
soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoikuDodać przełamaną na kilka części laskę
cynamonu,
goździki,
liść laurowy, po kilka ziaren
pieprzu i ewentualnie
kolendry oraz opcjonalnie
papryczkę chilii.Ułożone w słoiku
cytryny zasypać
solą i zalać
sokiem wyciśniętym z
cytryn, tak aby wszystkie
cytryny były dokładnie zakryteSłoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka
zrobi się bardzo miękka.Po otwarciu, kiszone
cytryny można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.Przed użyciem opłukać z nadmiaru
soli i usunąć pestki.Zastosowanie:D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .Do tajine, gulaszy i
sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy
aromat cytrynowy.Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.