ßßß Cookit - przepis na Kiszone cytryny - kuchnia marokańska

Kiszone cytryny - kuchnia marokańska

nazwa

Wykonanie

Składniki
5 - 6 niewielkich cytryn + sok z trzech - czterech cytryn
1/4 do 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na 1 cytrynę)
1-2 laski cynamonu
1-2 liście laurowe
2 goździki
1 suszone chilii (opcjonalnie)
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.
Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku
Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii.
Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte
Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka.
Po otwarciu, kiszone cytryny można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.
Zastosowanie:
D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .
Do tajine, gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.
Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/05/kiszone-cytryny-kuchnia-marokanska.html