Wykonanie
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki, tutaj wersja z moimi modyfikacjami. Wypiek figuruje tam pod nazwą "krajanka". Ja nadałam całości formę mini-batonów. Są słodkie i sycące, dlatego większe kawałki po prostu nie są wskazane. :-) Choć trudno im się oprzeć, taka porcja spokojnie wystarczy na kilka dni.

(Składniki na blaszkę 38 x 25cm)1,5 szklanki
mąki1,5 szklanki
płatków owsianych3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/3 szklanki
cukru150g roztopionego
masła3/4 szklanki posiekanych
orzechów1 szklanka posiekanej
czekolady (pominęłam)300g kremu
krówkowego, u mnie
Bonne Maman od De Care1. Mieszamy ze sobą
mąkę,
płatki owsiane,
sodę i
cukier.2. Dodajemy
masło. Można dodać go więcej jeśli masa się nie klei. Mieszamy.3. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.4. Na podpieczony spód rozkładamy
orzechy, smarujemy kremem
krówkowym. Posypujemy pozostałym
ciastem, tak by powstały okruszki/kruszonka.5. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.


