Wykonanie
Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne.Ja inicjację z
ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))Kiedy dysponujemy już gotowym
ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)

Składniki:op.
ciasta francuskiego1 całe
jajkomarmolada (nutella,
krem czekoladowy, powidła)3 łyżki grubego
cukru do dekoracji2 łyżki
mąki do posypania blatu stołuWykonanie:

Używam mrożonego
ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę
marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym
jajkiem i posypuję
cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut.

