Wykonanie
Połączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych
krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach.Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć.I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu oka :) W wielu przepisach na to ciasto dodane są
wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na
migdały tarte do środka i
płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-)

Składniki: (u mnie foremka 21cmx31cm)0 , 5 l mle ka200 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2 płaskie łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtkau mnie 75
krakersów (na 3 warstwy)100 g zmielonych
migdałów100 g
płatków migdałowychSposób wykonania:
Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki
cukru i
cukrem waniliowym. Następnie dodajemy
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki
mleka. Całość miksujemy, aż do połączenia się składników. Pozostałą część
mleka zagotowujemy z resztą
cukru. Kiedy
mleko zacznie się gotować wlewamy powoli naszą masę jajeczną mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy
budyń.
Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka).Miękkie
masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony
budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone
migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem.Na papierze (lub blaszce) rozkładamy I warstwę
krakersów. U mnie było to 5x5
krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą
krakersów i znowu krem. III warstwa
krakersów i krem. Wierzch posypujemy
płatkami migdałówGotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy
krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto.
