Wykonanie
Ten śmietanowiec to takie ciasto typu: nie chce mi się piec a goście po południu :)) Potrzeba do niego raptem kilka podstawowych ( i tanich) składników, tak więc robiąc takie ciacho nasz budżet domowy nie zostanie nadszarpnięty :))Poza tym - kolejny jego plus to prostota, którą ja osobiście bardzo cenię w kuchni, zwłaszcza ... jak się pracuje zawodowo inotorycznie brak czasu na skomplikowane wypieki.A jak jeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-)))Zapraszam!

Składniki:
biszkopt y do wyłożenia tortownicy2
galaretki zielone2
galaretki czerwone2
galaretki żółte lub
pomarańczowe (do zalania
owoców)dowolne
owoce400ml
śmietany 12%Wykonanie:Tortownicę wykładamy
biszkoptami. 2
czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej
wody. Studzimy. Kiedy zacznie lekko się ściągać dodajemy 200ml
śmietany. Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na
biszkopty. Tak samo postępujemy z
zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne
owoce i zalewamy żółtą lub
pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu
wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy :))
