Wykonanie
Pyszny wieloziarnisty chlebek z dużą ilością zdrowych ziaren.Smakuje najlepiej ze świeżym
masłem, albo
białym twarożkiem i
szczypiorkiem ... mmm niebo w gębie :)))Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży450 ml ciepłej
wody0.5 szklanki
otrąb owsianych0.5 szklanki dowolnych ziaren:
siemię lniane,
słonecznik,
dynia1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki z ciepłą
wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać
wodę z rozpuszczonymi
drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do przełożenia do foremki. Ciasto jest dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce.