Wykonanie
Mimo, że nie jestem na diecie Dukana, wiele przepisów z tej diety przenoszę na "własne podwórko".Szczególnie te na
pieczywo na otrębach, bez
jajek i
mąki. Niestety bywa, że z różnym skutkiem. Czasem przepis jest beznadziejny i nie wracam do niego, a innym razem trafiony w przysłowiową 10-tkę.Tak właśnie jest z bułeczkami z patelni z przepisu z bloga Z Kotem w kuchni BLOG I PRZEPIS TUTAJ .Robi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne
bułki wielozbożowe.

Przepis na 3 duże
bułki:6 łyżek
otrębów owsianych niemielonych2 łyżki
skrobi ziemniaczanejszczypta
soli2
jajkaWykonanie:Odmierzamy
otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę
soli.
Białko oddzielamy od
żółtka,
żółtko przekładamy do miseczki z
otrębami, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych
białek przekładamy
otręby z
żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy
bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na kratkę i studzimy.
