Wykonanie

Tak robię je ja, podobnie robi je Mama mojego
Męża. Spróbowała moich i pochwaliła ;-). Najważniejsza sprawa w takich pyzach to odpowiedni stosunek
ziemniaków ugotowanych do surowych, mączysta odmiana
ziemniaków i szybka produkcja ;-), by zamiast jasnych i smacznych pyz nie wyszły nam szare, rozgotowane kluchy. Takie pyzy można zrobić też z nadzieniem mięsnym (wcześniej ugotowanym) lub
grzybowym, podawać z
cebulką i skwarkami. Ponieważ 'Moje Wypieki' to blog słodki, u mnie w klasycznej wersji.Podobne w smaku, lecz wymagające mniejszego nakładu pracy są kluski zwane śląskimi (z dziurką). Przedstawiłam je kiedyś (dawno, dawno...) na byłym blogu wytrawnym. Przepis na kluski śląskie możecie znaleźć tutaj .Składniki:3 kg
ziemniaków (mączystych, nie wodnistych)1
jajko3 - 4 łyżki
skrobi ziemniaczanej + odrobina do formowania
sól do smaku1 kg
ziemniaków obrać, ugotować (posolone), ostudzić. Można zrobić to dzień wcześniej. Przed samym przygotowaniem pyz
ziemniaki zemleć.2 kg
ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach, jak na placki ziemniaczane. Starte
ziemniaki mocno odcisnąć przez lnianą szmatkę (najwygodniej przeznaczyć na to osobny, czysty ręcznik kuchenny). Odciśnięty sok zachować, odstawić.Ugotowane
ziemniaki natychmiast wymieszać z surowymi i odciśniętymi, dodając
jajko,
mąkę ziemniaczaną i
sól.
Skrobię, która osiądzie się z soku odcedzonego z
ziemniaków również dodać do masy. Wszystko dokładnie wymieszać, ciasto nie powinno się mocno kleić.*

[na zdjęciu - pyzy przed gotowaniem; wyglądają jak małe
cytrynowe trufelki, prawda?]Z masy ziemniaczanej formować kulki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się zagotują). Formując kulki pomagać sobie otaczając je w
mące ziemniaczanej (mniej się kleją). Wrzucać na wrzącą i osoloną
wodę i gotować 7 - 10 minut od momentu wypłynięcia, dłużej, jeśli pyzy są większe (najlepiej wyjąć jedną i spróbować).Wyjmować łyżką cedzakową i ciepłe podawać.* Wszystko zależy od odmiany
ziemniaków, te mączyste zawierają więcej
skrobi i dlatego należy
skrobię ziemniaczaną (dodatkowe 3 - 4 łyżki w przepisie) dodawać stopniowo i z rozwagą; zbyt wiele
skrobi spowoduje, że pyzy będą zbyt twardeI... niech Was nie przerazi ilość
ziemniaków użytych do przepisu. Jest to porcja na 4 osoby.Smacznego :-).Ważne:
ziemniaki mączyste zawierają dużo
skrobi, są sypkie po ugotowaniu.Mączyste odmiany
ziemniaków w UK:Estima, King Edward, Maris Piper, DesireeMączyste odmiany
ziemniaków w Polsce:Beryl, Mila, Arkadia, Irga, Anielka, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto