Wykonanie
            Zdrowy chlebek z dużą ilością błonnika.Smakuje szczególnie ze świeżym 
masłem ...

Składniki:220 g 
mąki chlebowej żytniej1/3 szklanki 
otrębów owsianych2 łyżki 
siemienia lnianego20 g świeżych 
drożdży3 łyżki 
ziaren słonecznika1 łyżeczka 
cukru1 łyżeczka 
soli2 łyżeczki 
oliwyok 300 ml 
wodyWykonanie:

Zrobić rozczyn. Do miseczki wkruszyć 
drożdże, dodać 
cukier, wymieszać i dodać około 5 łyżek 
wody. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać, wymieszać z 
solą, 
siemieniem lnianym, 
słonecznikiem. Dodać wyrośnięty rozczyn, 
oliwę, 
wodę i wyrobić. Ciasto nie będzie zbyt gęste. Miskę odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę wysmarować 
oliwą. Moja jest dość szeroka więc chlebek nie wyszedł zbyt wysoki. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy i znów odstawić na 1 godzinę. Piec w temp. 180st ok 45 minut.
