Wykonanie
Uwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :(Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego
chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda.Nie zawsze chciało mi się wyrabiać
chleb 2
razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam
chleb w garnku.Cierpliwość i dokładność została nagrodzona.Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną
cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ...Za kilka dni próbuję następny przepis :)

Składniki:150 g m ą ki żytniej typ 720150 g m ą ki orkiszowej100 g m ą ki pszennejok 400 ml cieplej
wody8 g suchych
drożdżyłyżeczka
soli3 łyżki usmażonej na
maśle cebulki2 łyżki
siemienia lnianego,
słonecznika lub
sezamułyżka
olejuWykonanie:

Wszystkie trzy gatunki
mąki przesiać. Dodać suche
drożdże,
wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki:
sól,
olej, usmażoną
cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec
chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i spryskujemy piekarnik
wodą, co spowoduje,że skórka będzie chrupiąca. Upieczony
chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
