ßßß Cookit - przepis na CEBULOWY CHLEB Z GARNKA

CEBULOWY CHLEB Z GARNKA

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :(
Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda.
Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku.
Cierpliwość i dokładność została nagrodzona.
Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ...
Za kilka dni próbuję następny przepis :)
Składniki:
150 g m ą ki żytniej typ 720
150 g m ą ki orkiszowej
100 g m ą ki pszennej
ok 400 ml cieplej wody
8 g suchych drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki usmażonej na maśle cebulki
2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu
łyżka oleju
Wykonanie:
Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest dość rzadka. Następnie dodać pozostałe składniki: sól, olej, usmażoną cebulkę i ulubione ziarna. Wszystko ponownie wyrobić mikserem, następnie przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około godzinę. Ja ustawiam miskę na ciepłym grzejniku lub wkładam do piekarnika ustawionego na min. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie (użyłam znowu haka w mikserze) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na kolejna godzinę.
Piekarnik nastawić na 230º C, wstawić pusty garnek( np garnek rzymski, naczynie żaroodporne lub inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i spryskujemy piekarnik wodą, co spowoduje,że skórka będzie chrupiąca. Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/cebulowy-chleb-z-garnka.html