Wykonanie
Kiedyś robiłam ten deser (przekąskę?) dość często, zazwyczaj w niedzielę, kiedy przychodziła ochota na "coś słodkiego" :)
Potem zapomniałam o nim na ... długie lata.Dziś zerkając na kupiony
ryż (miało być risotto) przypomniał mi się ten przysmak
ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty...Składniki:
ryż basmati (d ługoziarnisty)1
budyń bananowy z
cukrem (
waniliowy,
śmietankowy wg uznania)0.5l
mlekamus jabłkowy - ja uzyłam gotowy ze słoika
cynamonodrobina
soli do gotowania
ryżuWykonanie:W zależności od tego jakim
ryżem dysponujemy: luzem, w woreczkach czy już gotowym do odgrzania w mikrofali - przygotowujemy go wg przepisu na opakowaniu.
Budyń gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. W salaterki nakładamy warstwami: ugotowany
ryż,
mus jabłkowy, sos budyniowy.Wierzch posypujemy
cynamonem. Smacznego :)