Wykonanie
Od dawna miałam ochotę upiec jakieś słodkie,
drożdżowe bułeczki, albo drożdżówki z nadzieniem... skorzystałam więc z przepisu na najfajniejszym blogu jaki udało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJCiasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne.Z braku
sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i
kaszki manny.Też fajnie się komponowało z
drożdżowym ciastem...:)A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJNa nadzienie użyłam:2 budynie
śmietankowe (takie na 1/2 l
mleka)
cukier (tyle ile pisze na opakowaniach
budyni)0.75 l
mleka2 czubate łyżki
kaszki manny100g
rodzynekUgotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego
mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki
kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz dodatkowo zagęszcza
budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych
rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane
ciasto drożdżowe.