ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTY SERNIK EWY S.

PUSZYSTY SERNIK EWY S.

nazwa

Wykonanie

1.5 kg twarogu
0.5l kremówki 30%
2 szkl.cukru
10 jaj
1/2 szkl. oleju
4 budynie śmietankowe bez cukru
1 ugotowany ziemniak
aromat cytrynowy
bakalie
Wykonanie:
Żółtka ubić z połową cukru, następnie wlać kremówkę i wciąż ubijać. Po łyżce dodawać zmielony dwukrotnie ser, a następnie w kolejności: ugotowany roztarty ziemniak, proszek budyniowy i olej. Białka ubić z drugą połową cukru na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z masą serową, dodać aromat oraz bakalie. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub mąką.
Piec w temp.180 st. 60-70 min. sprawdzając patyczkiem po 50 minutach, czy ciasto jest upieczone.
Ponieważ porcja jest duża proponuję użyć dużą blachę.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2012/12/sernik-ewy-s.html