ßßß Cookit - przepis na Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem

Zupa - krem z dyni z cebulą i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni Hokkaido z cebulą i czosnkiem. Dynię Hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać.
Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni, którą pozdrawiam.
Składniki:
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
mała dynia Hokkaido ( moja ważyła 0,9 kg)
2 - 3 szklanki wywaru warzywnego
sól do smaku
garść pestek dyni
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy na kosteczkę, solimy i podsmażamy na oliwie. Ja robię to w garnku z grubym dnem.
Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli.
Dolewamy wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż dynia zmięknie.
Gdy dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego wywaru warzywnego.
Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek.
Smacznego :)
Danie dodaję do akcji kulinarnej:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/09/zupa-krem-z-dyni-z-cebula-i-czosnkiem.html