Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na zupę, która kojarzy mi się z późnym latem i jesienią. Zupa - krem z dyni Hokkaido z
cebulą i
czosnkiem.
Dynię Hokkaido lubię za smak i skórkę, której nie trzeba obierać.Do zrobienia tej zupy zainspirowała mnie Agnieszka ze zdrowej vege kuchni, którą pozdrawiam.

Składniki:2
cebule5 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwymała
dynia Hokkaido ( moja ważyła 0,9 kg)2 - 3 szklanki
wywaru warzywnegosól do smakugarść pestek dyniWykonanie:
Cebulę i
czosnek kroimy na kosteczkę, solimy i podsmażamy na
oliwie. Ja robię to w garnku z grubym dnem.
Dynię wydrążamy, kroimy w kostkę i dorzucamy do
cebuli.Dolewamy
wywar warzywny (ja dolałam 2 szklanki) i gotujemy aż
dynia zmięknie.Gdy
dynia zmięknie, zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.Jeśli chcecie, aby zupa - krem była rzadsza, wystarczy dolać w tym momencie jeszcze trochę gorącego
wywaru warzywnego.
Pestki dyni podpiekamy na suchej patelni. Posypujemy nimi zupę już nalaną do miseczek.Smacznego :)Danie dodaję do akcji kulinarnej: