ßßß
Składniki:średnia kapusta (około 2,5 kg)20 dag świeżego boczku wędzonego1 duża cebula15 ziaren ziela angielskiego5 listków laurowych1/2 pęczka świeżego koperkusólpieprzWykonanie:Od boczku odkrajamy skórkę. Boczek kroimy w kostkę. Skórki nie wyrzucamy, tylko wrzucamy do kapusty na czas gotowania. Odda potrawie swój aromat.Kapustę szatkujemy i przekładamy do dużego garnka. Wrzucamy ziele angielskie, listki laurowe i skórkę z boczku. Całość zalewamy szklanką wody z rozpuszczoną solą (około 1 czubatej łyżeczki) i zaczynamy gotować.
Podczas, gdy kapusta się gotuje, przygotowujemy boczek. Podsmażamy go na patelni do momentu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek jest gotowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dalej smażymy aż cebula zmięknie.

Tak przygotowany boczek z cebulą dodajemy do kapusty. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut. Gotując kapustę, należy ją próbować, czy jest odpowiednio miękka.
Pod sam koniec gotowania dodajemy poszatkowany świeży koperek. Mieszamy i kapustę zdejmujemy z ognia.
Czujecie aromat koperku? Smacznego :)