ßßß
Składniki:100 g ryżuok 0,5 l mlekalaska wanilii2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)- lub więcej400 g rabarbarucytrynapomarańczacukier trzcinowy dodawany do rabarbaru- ok 3-4 łyżki w zależności od tego jak kwaśny jest rabarbarWykonywanie:Rabarbar umyj i obierz ze skóry. Pokrój go w kostkę i przełóż do żaroodpornego naczynia. Zasyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz go ok 10 minut. Po wyjęciu go z piekarnika rozgnieć go widelcem.W czasie pieczenia rabarbaru wrzuć ryż do garnka i zalej połową mleka. Laskę wanilii przekrój na pół i nożem wyjmij ziarenka. Przełóż do do garnka. Laskę wanilii także wrzuć do mleka. Gotuj całość dolewając stopniowo mleko. Może się okazać że użyjesz go więcej. Dodaj cukier do smaku. Gdy rabarbar będzie gotowy wymieszaj go z ryżem. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru.Smacznego!